EPC


Wanneer heeft u een EPC nodig?

 

In het algemeen is een EPC verplicht bij :

  • de zuivere verkoop van het geheel van een woning, appartement, studio en van een klein niet-residentieel gebouw of autonoom functionerend gebouwdeel in volle eigendom. Het EPC moet al aanwezig zijn vanaf het moment dat de eenheid te koop wordt aangeboden;
  • de woning- en  handelshuur ;
  • de verhuur van een woning, appartement, studio, klein niet-residentieel gebouw of gebouwdeel voor contracten vanaf twee maanden. Het EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat de eenheid te huur wordt aangeboden.
  • Een EPC is verplicht per eenheid, dus per appartement, per studio, per woning, per autonoom functionerend kantoor, handelszaak, horecazaak, gebouw(deel) met logeerfunctie ....
  • Er moet een geldig EPC aanwezig zijn van zodra de eenheid te koop of te huur wordt aangeboden tot en met de datum van het verlijden van de notariële akte of de ondertekening van de huurovereenkomst. Wanneer het EPC tijdens deze periode vervalt, moet er dus een nieuw EPC opgemaakt worden.
  • Als er een geldig EPC Bouw aanwezig is, moet er geen EPC voor bestaande gebouwen opgesteld worden. Het EPC Bouw is een onderdeel van de EPB-aangifte en wordt opgesteld bij nieuwbouw projecten en ingrijpende energetische renovaties.
  • Bij het te koop of te huur stellen zijn er een aantal verplicht op te nemen vermeldingen in de advertenties.
  • Bij verkoop wordt het geldig EPC aan de koper overgedragen. De notaris is verplicht na te gaan of er een geldig EPC aanwezig is bij de ondertekening van de akte.
  • Bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst wordt een kopie van het geldig EPC aan de huurder ter beschikking gesteld.
  • Vanaf 01/01/2022 dient bij verkoop het EPC opgesteld te zijn na 01/01/2019!
  • Uw energiedeskundige kan u meer uitleg verschaffen of mail uw vragen naar info@epoc-ov.be


Wanneer is het EPC niet verplicht?

 

  • verkoop van een deel (%) van de eigendom (bv. door één van de partners bij een echtscheiding)
  • verkoop van een door de burgemeester onbewoonbaar of ongeschikt verklaarde woning
  • schenking en erfenis, bij verkoop van enkel de naakte eigendom of enkel het vruchtgebruik, bij opstal en erfpacht, bij ruilakte, bij gerechtelijke onteigening
  • verkoop of verhuur van woningen waar geen verwarming aanwezig is. Onder geen verwarming wordt de afwezigheid van een opwekkingstoestel (ketel, kachel, warmtepomp) of een afgiftesysteem (radiator, kachel, vloerverwarming, convector, ...) verstaan. In dat geval is geen melding van de notaris vereist. Als geldend bewijs wordt hier een gehandtekende overeenkomst tussen koper en verkoper aanvaard waarin vermeld wordt dat geen verwarming aanwezig is op het moment van het te koop stellen van de woning. In de authentieke akte kan ook opgenomen worden dat het om een wooneenheid zonder verwarming gaat en dat niet voldaan is aan de definitie van woongebouw uit het EPB-decreet, waardoor geen certificaat voor de betreffende wooneenheid dient opgemaakt te worden.
  • stilzwijgende verlenging van het huurcontract
  • verkoop of verhuur waarvoor reeds een geldig EPC beschikbaar is.Het energieprestatiecertificaat blijft 10 jaar geldig. Wanneer de wooneenheid opnieuw verkocht of verhuurd wordt, binnen deze geldigheidstermijn van tien jaar, moet geen nieuw EPC voor verkoop of verhuur opgemaakt worden. Uiteraard moet wel steeds een kopie in geval van verhuur en het originele EPC in geval van verkoop worden meegegeven aan de nieuwe huurder of koper.  Als in de woning intussen energiebesparende investeringen zijn doorgevoerd, bijvoorbeeld het vervangen van enkel glas door isolerend glas, kan de eigenaar ervoor kiezen om een nieuw energieprestatiecertificaat te laten opmaken. Het nieuwe energieprestatiecertificaat zal dan een betere score geven. 
  • verkoop of verhuur van een nieuwbouwwoning (bouwaanvraag na 1 januari 2006) waarbij een geldig energieprestatiecertificaat bij bouw beschikbaar is.
  • onderverhuur
  • rusthuizen
  • verkoop of verhuur van woonboten
  • verkoopcompromis getekend vóór 1/11/2008 en huurovereenkomsten vóór 1/1/2009
  • woning ingericht als niet-residentieel gebouw, bv. als dit gebruikt wordt als kantoorruimte. (Er moet gekeken worden naar de feitelijke situatie -> kantoor = niet-residentieel).
  • verkoop van een religieus gebouw


Uw energiedeskundige kan u meer uitleg verschaffen of mail uw vragen naar info@epoc-ov.be


Hoe ziet ik of een EPC geldig is en hoe lang?

 

Om geldig te zijn moet een EPC ondertekend zijn door de energiedeskundige.

Is een digitaal ondertekend EPC geldig?

  • Het is toegestaan dat de energiedeskundige het EPC digitaal ondertekent met zijn e-ID. Een ingescande handtekening voldoetniet.

  • Het EPC moet in kleur ter beschikking gesteld worden aan de aanvrager van het EPC. 

Het EPC is geldig tot tien jaren na de registratiedatum. De uiterste geldigheiddatum staat onderaan rechts op het eerste blad van het EPC.


Uw energiedeskundige kan u meer uitleg verschaffen of mail uw vragen naar info@epoc-ov.be


Wie maak het EPC op?


Alleen een erkende energiedeskundige type A mag het EPC opmaken. Die volgde daarvoor een erkende opleiding en slaagde voor het examen.


Welke gegevens vindt u terug op een EPC?

 

Op het EnergiePrestatiecertificaat staan een aantal administratieve gegevens zoals het adres en de gemeente van het goed waarvoor het EPC opgemaakt werd. Daarnaast bevat het ook de gegevens wie het rapport heeft opgesteld, tips om nog energiezuiniger te wonen.

Waar het echter om draait is het zogenaamde label van A tot F, ook wordt de energiescore uitgedrukt in kWh/m²jaar.

Het EPC verschaft geen informatie over de eigenaar of huurder, het EPC is een document gebonden aan een onroerend, residentieel goed en heeft geen rechtstreekse band met de eigenaar.

Klik hier om een voorbeeld van een EPC te zien.


Wat is het label van een woning?

 

Het label wordt gevormd door het resultaat van de totale energiebehoefte van het huis te delen door de bruikbare oppervlakte.

Het wordt uitgedrukt met een letter (van A+ tot F) en verhoudt zich tot vroegere EPC op volgende wijze:


























Het label van een woning geeft een idee over de energiebehoefte van de woning of anders gezegd: hoe energiezuinig de woning is. Dit geeft u geen idee hoeveel u zult betalen op jaarbasis voor verwarming, verlichting, koken, ... maar het is de basis om woningen met elkaar te vergelijken.

De samenstelling van het gezin, de leefwijze, de isolatiegraad van de woning, de verwarmingsinstallatie, enz. zullen uiteindelijk het energieverbruik bepalen.

Twee gezinnen kunnen niet met elkaar vergeleken worden door de grote afwijking in levensstijl of hun samenstelling. Het is logisch dat een woning bewoond door een gezin met drie jonge kinderen, een thuiswerkende moeder en een vader met als hobby kleibakken, glasblazen, wiet verbouwen op zolder en daarenboven een jacuzzi, een sauna in de achterbouw een andere energieverbruikscurve zal vertonen dan deze van dezelfde woning bezet door een alleenstaande internationale werkende vrachtwagenchauffeur die enkel in de weekends thuis is.


Uw energiedeskundige kan u meer uitleg verschaffen of mail uw vragen naar info@epoc-ov.be


Wat is een goed label en wat niet?

 

Goed of slecht zijn geen begrippen die kunnen gebruikt worden voor het label. Huizen van de 18de eeuw kunnen niet vergeleken worden met huizen die gebouwd zijn met de huidige isolatienormen. Huizen van voor 1975 scoren gemiddeld F als kengetal omdat de muren meestal geen spouw hebben en van isolatie was er meestal geen sprake. Een bunker die gediend heeft in de eerste wereldoorlog haalt ook nog een vrij "goede" score met dit gegeven. In het rekenmodel worden door een aantal periodes in rekening gebracht in functie van de toen geldende normen. In feite zou je ieder huis moeten afwegen ten opzichte van het gemiddeld kengetal van alle huizen van het jaar waarin het gebouwd is. Zelfs dan kan je alleen maar zeggen dat het meer of minder energiezuiniger is dan de gemiddelde woning van het betreffende bouwjaar. "Goed of slecht" vervangen we dan ook door "minder of meer" energiezuiniger. Klik hier om het label van uw woning te vergelijken met het gemiddelde in de regio.


Uw energiedeskundige kan u meer uitleg verschaffen of mail uw vragen naar info@epoc-ov.be


Elektriciteit en de invloed op het EPC-label?


Niet efficiënte systemen hebben een negatieve invloed op de energiescore. De energiescore op het EPC is niet het werkelijke energieverbruik, maar wel het berekende  primaire energieverbruik (zie ook de vraag hierboven). Primair betekent dat elke kWh aan elektriciteitsverbruik vermenigvuldigd wordt met 2,5. Deze omrekenfactor houdt rekening met de fossiele brandstoffen die nodig zijn om elektriciteit te maken en te transporteren.

Ook houdt de omrekenfactor rekening met de verliezen die bij de productie en het transport voorkomen. Dit betekent dat elektrische weerstandsverwarming momenteel dus nog veel fossiele brandstoffen nodig heeft. Bij woningen en andere eenheden met een grote warmtevraag (vb. omdat ze matig tot slecht geïsoleerd zijn), weegt de aanwezigheid van elektrische weerstandsverwarming daarom extra zwaar door in de berekening van de energiescore.

Efficiënte warmtepompen die naast het elektriciteitsgebruik ook een significant aandeel van de geproduceerde warmte uit de omgeving (= aandeel hernieuwbare energie) halen, scoren wel goed.


Hoe ziet een EPC er uit en wat bevat het?


Klik op de afbeelding:















Uw energiedeskundige kan u meer uitleg verschaffen of mail uw vragen naar info@epoc-ov.be


Advertentieplicht?


Wie een gebouw te koop of te huur aanbiedt, moet over een geldig EPC beschikken en moet bovendien een aantal zaken uit het EPC  vermelden in advertenties of bekendmakingen. Dit geldt zowel voor eigenaars, maar evenzeer voor makelaars, notarissen, ....


Tijdelijke maatregelen Covid-19 over het moment waarop het EPC moet beschikbaar zijn


Om meer ademruimte te bieden aan zowel eigenaars, immobiliënkantoren als energiedeskundigen en om het aantal plaatsbezoeken te beperken, heeft de Vlaamse Regering, op voorstel van minister Demir, op 3 april 2020 beslist om het tijdstip waarop het EPC moet beschikbaar zijn bij verkoop tijdelijk te verschuiven.


De verplichting om over een EPC te beschikken, vervalt niet. Enkel het moment waarop dit beschikbaar moet zijn verschuift tijdelijk voor de reeds lopende verkoopsprocedures. De koper heeft dan ook nog steeds recht op het EPC. In de uitzonderlijke gevallen waar een verkoop is doorgegaan zonder EPC, blijft de notaris een melding doen aan het VEKA indien geen EPC aanwezig is bij de akte.


Beschikbaarheid van het EPC bij VERKOOP:  

  • Van 20 maart 2020 tot en met 17 januari 2021 moet het EPC pas aanwezig zijn op het moment dat de authentieke akte wordt verleden.
  • Tijdens die periode is het toegelaten om in commerciële advertenties geen label, kengetal en adres of certificaatnummer te vermelden als er nog geen EPC beschikbaar is.
  • ls op het moment van de authentieke akte geen EPC aanwezig is, dan moet de notaris dit melden aan het VEKA.


Wat kost een EPC?


De overheid legt geen prijzen op maar het opstellen gaat gepaard met opzoekwerk, opmetingen, plaatsbezoek door de energiedeskundige (is VERPLICHT) en berekeningen. De energiedeskundige zal ook een meerprijs aanrekenen indien geen plannen aanwezig zijn of als hij buitensporig veel verplaatsingen dient uit te voeren. Over het algemeen kan je zeggen dat een klein marktonderzoek je wel enkele euro's kan besparen.

Een EPC voor een dumpingprijs? Het kan, als de energiedeskundige het niet te nauw neemt met de beroepsethiek dan zijn prijzen van minder dan 100,00€ mogelijk maar je stelt je wel bloot aan mogelijke gevolgen zoals een controle van de deskundige door fgov Economie. Veelal volgt een schorsing of zelfs schrapping van de erkenning als kan aangetoond worden dat het protocol niet gevolgd werd. Uiteraard zijn alle certificaten opgemaakt door deze malafide deskundige ook ongeldig en worden de opdrachtgevers gecontacteerd.


Is EPoC-OV de goedkoopste?


Gezien de kwaliteit, de efficiëntie, de snelheid, de service: JA.