ASBEST


Wat is het asbestattest?


Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies overhoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden.

Dankzij het asbestattest komt u dus te weten welke materialen asbest bevatten en hoe u als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken.De inventarisatie voor een asbestattest is 'niet-destructief'. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel. Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monsternamemoet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden.


Hoe ziet het eruit?




























Download


Wanneer heeft u een asbestattest nodig?

 

  • Vanaf 23 november 2022 hebt u een geldig asbestattest nodig als
    • u eigenaar bent van een gebouw of een deel van gebouw (vb. een appartement)
    • en het gebouw(deel) is gebouwd voor 2001,
    • en de oppervlakte van het gebouw(deel) 20 m² of meer is
    • en het gebouw(deel) toegankelijk is
    • en u het gebouw(deel) verkoopt of schenkt (erfenissen vallen hier niet onder)
  • Het moment van de overdrachtsovereenkomst bepaalt of u al een asbestattest nodig hebt. Bij een compromis dat ondertekend wordt voor 23 november 2022 is het nog niet verplicht om een asbestattest te hebben.
  • Vanaf 2032 moet u voor elk gebouw dat is gebouwd voor 2001 en waarvan u eigenaar bent een asbestattest hebben, ook als u geen plannen voor een verkoop heeft.
  • Vanaf 2032 bent u bij verhuur van het gebouw verplicht om uw huurder(s) een kopie van het asbestattest te bezorgen, ook als u al voor 2032 over dat attest beschikt.
  • Uw Asbest Deskunige Inventarisatie (ADI) kan u meer uitleg verschaffen of mail uw vragen naar info@epoc-ov.be


Procedure 


  • Stel een gecertificeerd asbestdeskundige (ADI) aan.
    Om een asbestattest voor uw eigendom te bekomen stelt u een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie (ADI) aan. Op de website van OVAM vindt u een lijst van bedrijven die een asbestinventarisatie mogen uitvoeren voor het asbestattest (opent in nieuw venster). U kunt zoeken op naam of op gemeente en postcode. Deze lijst wordt minstens wekelijks geactualiseerd.
    U kunt als eigenaar ook een volmacht geven om een asbestattest te laten opmaken, vb. aan een notaris, makelaar of gebouwenbeheerder.
  • Zorg voor een aanvaardbaar bewijsstuk dat het bouwjaar van de te onderzoeken gebouw onomstotelijk vastlegt (kadastraal uittrekesel, akte, bouwvergunning, originele archtecteplannen, lastenboek, ...). 
  • De aangesproken asbestdeskundige laat u het (verplichte) opdrachtformulier ondertekenen, eerder kan hij de opdracht niet aanvaarden.
    Het opdrachtformulier wordt ingegeven bij OVAM. U kan hier het opdrachtformulier downloaden.
  • De asbestdeskundige voert zijn vooronderzoek uit (a.d.h. van het opdrachtformulier, architectenplannen, bestekken, meetstaten, internet, foto's, ...).
  • Samen met de opdrachtgever wordt het plaatsbezoek uitgevoerd.
  • De asbestdeskundige inventariseert uw gebouw
    De inventarisatie voor een asbestattest is ‘niet-destructief’. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden.
  • De asbestdeskundige stelt het dossier op en registreert het in de asbestattestdatabank van OVAM.
  • Na een volledige invoer van de gegevens, bezorgt de asbestdeskundige u het asbestattest van de OVAM. U kunt het asbestattest vanaf dat moment ook raadplegen via de Woningpas.
  • De standaardgeldigheidstermijnvan een asbestattest is 10 jaar of tot er een recenter asbestattest wordt opgesteld. In sommige gevallen kan een kortere geldigheidstermijn toegekend worden. Dat is het geval wanneer er een beperking was tijdens het onderzoek, waardoor de asbestdeskundige niet het ganse inspectiegebied heeft kunnen onderzoeken.
  • Uw Asbest Deskunige Inventarisatie (ADI) kan u meer uitleg verschaffen of mail uw vragen naar info@epoc-ov.be


Waarom is asbest gevaarlijk?


  • Het verhaal van Joost

    Werknemers in de installatie- en isolatiebranche lopen kans tijdens hun werk in aanraking te komen met de kankerverwekkende stof asbest.
    In deze film volgen we het leven van monteur Joost, die op een dag tijdens zijn werk ongemerkt schadelijke asbestvezels inademt.
    De film maakt de gevolgen van blootstelling aan asbest op indringende wijze duidelijk en nodigt de kijker uit bij zichzelf te rade te gaan wat hij of zij kan doen om collega's van Joost, die dagelijks in een omgeving werken waar asbest kan vrijkomen, te beschermen.

  • Materialen en toepassingen van asbest zijn gevaarlijk als ze zijn verweerd of beschadigd en als ze worden bewerkt, denk aan zagen, schuren, boren en/of breken. Dan komen vele, onzichtbaar kleine asbestvezels vrij. Bij niet-hechtgebonden materialen kunnen de asbestvezels zelfs zonder beschadiging of bewerking al vrijkomen in de lucht. Het inademen van asbestvezels is gevaarlijk. Ze dringen tot diep in de longen door met mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid. Zoals:

    • Long- of buikvlieskanker (mesothelioom)
    • Longkanker
    • Asbestose, een vorm van ‘stoflongen’

    De gezondheidsschade, vooral longvlieskanker en longkanker, komt vaak pas na zeer veel jaren aan het licht. Soms 10 jaar nadat met asbest is gewerkt, maar meestal pas na 30-40 jaar, waarbij het slachtoffer meestal al met pensioen is. Gemiddeld overlijden in België 3 mensen als gevolg van het werken met asbest in het (verre) verleden. Dat zijn er ongeveer 1.000 per jaar. 


Waarom een asbestattest?


Als koper of huurder wens je toch te weten of er in jouw woonst stoffen zitten welke op zich volledig veilig zijn maar bij bewerking emissies vrijgeven die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid van jou, partner, kinderen, huisdieren, ...

Net zoals een fles ontstopper ongevaarlijk is zolang deze netjes in de kast buiten bereik van nieuwsgierige handjes met de dop stevig op zijn plaats is ook asbest dikwijls compleet ongevaarlijk, met dien verstande dat het asbest dan wel goed verankerd moet zijn drager en daarenboven onbeschadigd.

Dat klinkt simpel als pompwater en dat is het meestal ook alleen is het niet zo duidelijk waar asbest allemaal in verwerkt werd. Overal waar voorwerpen blootgesteld worden aan wrijving, zuren, basen, hitte, water, ..., was verwerking van asbest aantrekkelijk door zijn positieve eigenschappen. Het was daarenboven goedkoop en gemakkelijk te delven dus je kan het overal verwachten: golfplaten, onderdaken, dichtingen, buizen, dorpels, vensterbanken, afwerkingsmateriaal, ...

Asbest heeft ongetwijfeld al ongelooflijk veel keren jouw pad gekruist zonder dat je het door had. Enkel glas vastgezet met mastiek, oude remblokken op zolder, een vensterbank in kunstmarmer, jouw onderdak van 1988 in menuiseriet, leien aan je gevel: allemaal verdacht asbesthoudend, ... en ga zo maar door.

Moet je nu dringend naar de dokter? Nee, materialen en toepassingen van hechtgebonden asbest zijn pas gevaarlijk als ze zijn verweerd of beschadigd en als ze worden bewerkt, denk aan zagen, schuren, boren en/of breken. Dan komen vele, onzichtbaar kleine asbestvezels vrij. Geen reden tot paniek en je hoeft ook niet jouw woning tot de fundering af te breken om veilig te zijn, gewoon kennis van welke voorwerpen of toepassingen verdacht zijn, inzicht en een goede risico-inschatting is voldoende.
Het asbestattest is daarbij het instrument bij uitstek.

Uw Asbest Deskunige Inventarisatie (ADI) kan u meer uitleg verschaffen bel of mail uw vragen naar info@epoc-ov.be